1.2.2016Mediakasvatusseura

Vad litar unga på webben på?

Enligt ungdomar i årskurs 7–9 är det viktigt att informationen på webben är pålitlig. Det framgår av undersökningen Vad litar unga på webben?, som TNS Gallup har gjort på uppdrag av Tidningarnas Förbund. De unga tror att betydelsen av pålitlig information på webben kommer att öka i framtiden. Undersökningen Vad litar unga på webben? är en del av Dagstidningsveckan (1–5.2), som i år har temat ”Är det sant?”. Deltagarna representerar 13–15-åringar i Finland och indelades efter kön, ålder och bostadsort. Undersökningen besvarades av 554 ungdomar.

I undersökningen kartlades också vad de unga gör på webben dagligen och hur de följer nyheterna. YouTube och sociala medier är de mediekanalerna som unga använder mest dagligen. De populäraste tjänsterna inom sociala medier är enligt undersökningen YouTube och WhatsApp. Över 80 procent av ungdomarna i årskurs 7–9 använder dessa. Sociala medier är också ungas viktigaste nyhetskälla. Hela 57 procent av de unga följer nyheterna via sociala medier.

Mer än tre fjärdedelar säger sig stöta på osann, felaktig eller otydlig information åtminstone ibland. Undersökningen visar att årskurserna 7–9 är en kritisk tid för mediefostran. Det är viktigt att unga i denna ålder lär sig om källkritik och hur man avgör om informationen är pålitlig. Även om undersökningen visar att de unga är mycket medvetna om pålitlighetsproblemen på webben, är det fortfarande viktigt att öka ungas mediekunskap och ge dem verktyg att hantera information speciellt på nätet. Du kan läsa mer om undersökningen här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *