10.8.2016Arla Pitkämäki

Smocka är ett smakprov på arbetslivet

-Ow9L82-_400x400Mångmedialitet, fräscha idéer och kollektiv kunskap är några ord man kan använda för att beskriva Smockas redaktion. Under fem veckor bildade studenter från Arcada och Soc&kom en av Svenskfinlands största redaktioner där de producerade webb, tidning, radio och video.

Sammanlagt deltog över 80 studenter i kurshelheten, tre årskurser som studerar journalistik vid Soc&kom och förstaårsstudenter i mediekultur vid Arcada. Från 1 februari till 5 mars producerade de innehåll i form av tidning, webb, radionyheter, radiomagasin, videoreportage och nyhetsklipp.

Det här var andra året som Arcadas studenter i mediekultur deltog i Smocka. Studenter Kimmo Laipio och Kira Ruohonen har fungerat som videoreportrar, jobbat med enskilda inslag för webben och producerat ett tre minuter långt videoreportage.

– Det är intressant och roligt att få testa på att jobba på riktigt, och göra alla arbetsskeden själv, säger Kira.

– Det har varit spännande och jobbigt på ett bra sätt. Man har varit tvungen att jobba i snabb takt och hålla deadline. Det har skapat en viss elektricitet, säger Kimmo.

De tycker båda att det är bra att Smocka förbereder en inför arbetslivet. Saker som att hålla tider eller att anpassa sig efter producentens krav är bra att öva på, säger de.

– Det här känns som ett jobb, inte som studier. Förutom att jag fått testa på varierande uppgifter och på att jobba med olika saker, så har jag samtidigt lärt mig mycket om mig själv, säger Kimmo.

Smocka ska verkligen kännas som ett riktigt jobb, säger Lars Lundsten, ansvarig lärare på Smocka och överlärare vid institutionen för kultur och kommunikation på Arcada. Det ger viktiga erfarenheter inför den dag då studenterna ska ut i arbetslivet.

Smocka bygger på att de äldre årskurserna handleder de yngre. Det här är en stor fördel då studenterna ofta har lättare att ta till sig feedback då det kommer från andra studenter, säger Lars.

Läs mer om smocka här och gör dig bekant med studenternas arbete på www.smocka.fi!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *