10.3.2016Mediakasvatusseura

Appar för grundskolan och förskolan

Kohderyhmä: , , ,

Varför tabletter i skolan?

Tabletter och interaktiv teknik är ett av de hetaste ämnena i skolan. Vad som är viktigt är inte bara att man använder tekniken eller appar, utan hur man knyter deras användning till pedagogiken och lärandet. Tekniken är inte ett egenvärde utan snarare ett hjälpmedel och något som motiverar barn och unga i lärandet. Den minskar även klyftan mellan deras vardagsliv och skolan.

Du kan hitta synpunkter och inspiration till multimodalt lärande hos Utbildningsradion. Även Skolverket i Sverige upprätthåller en bra samling av forskningsrelaterade skrifter kring digitalt lärande. Dessutom berättar lärare och pedagoger själva hur iPads bidrar till lärande och utveckling i boken iPad i skola och förskola. Skrifterna behandlar olika åldersgrupper samt olika metoder för användning av tabletter i skolan.

Hur hittar lärare bra appar för undervisningen?

Det finns många sajter som hjälper lärare att hitta nyttiga appar. Bra sajter för att hitta lämpliga appar är till exempel pappasappar.se och skolappar.nu. Den sistnämnda är en oberoende webbplats där pedagoger recenserar appar som med fördel kan användas i skolan. Där kopplas apparnas användningsområden till syfte och förmågor i (den rikssvenska) läroplanen för grundskolan. Inriktningen är grundskola, men ofta kan apparna även användas av barn i förskolan och elever på gymnasiet. På pappasappar.se  skriver föräldrar och pedagoger i sin tur om appar som de tycker bäst om.

Vanliga office-program så som skriv-, bild- och layout -appar passar också utmärkt i skolan. De aktiverar eleverna till egen produktion, vilket förstärker kreativitet och förmågan att lösa problem. Som tillägg finns det appar som till exempel möjliggör kooperativt skrivande och annat gemensamt uttryckande. Webbplatsen Pedagog Stockholm presenterar bra dessa skriv- och bildhanteringsappar samt annat nyttigt material, till exempel filmer och föreläsningar kring IKT i skolan. Pedagog Stockholm har även producerat app-tips för elever i behov med särskilt stöd.

Om man i stället är intresserad av appar för förskolan, lönar det sig att gå in på Paddagogik och söka passande appar. Sidan är finsk och hör till projektet Paddagogik i Helsingfors. Det finska pdf-dokumentet iPad -ohjelmalista utgör en nyttig och grundlig presentation av skolappar och deras användningssyften. Dokumentet innehåller en lista över appar för olika områden, så som bild, språk, matematik, geografi och även gymnastik. Listan är uppdelad i låg- och högstadiet.

Länklistan till materialen 

Om digitalt lärande och appar i undervisningen:

Appar som passar skolan: