25.4.2016Emmi Huhtanen

Nyhetsskoledagen den 26 april på Yle

Aloituspäivä: 26.4.2016

Nyhetsskolan, på finska Uutisluokka, är Yles projekt inom mediefostran.

På Nyhetsskoledagen den 26 april på Yle blir det bland annat intervjuer med statsminister Juha Sipilä, instagramstjärnan Benjamin Peltonen och professorn i astronomi Esko Valtaoja samt flera andra intressanta personer.

Nyhetsämnen för i år är bland annat robotteknik i skolorna, asylsökande, spelande och youtubande samt nedskärningar i utbildningen. Inslag och intervjuer från Uutisluokkas elever kommer att höras genast på morgonen i Yles nyhets- och aktualitetsprogram och på svenska via Nyhetsskolans elever i X3M:s aktualitetsprogram Myteriet och Tv-nytts kvällssändning. På webben levererar de unga reportrarna innehåll hela dagen.

De unga har övat upp sina mediefärdigheter tillsammans med Yles mentorer, Yles nyhetsjournalister runtom i landet. Mediekritik och nyheternas trovärdighet är viktiga teman.

Yle Uutisluokka – Nyhetsskolan har redan funnits i tre år och omfattar 300 skolor. Ungefär 40 av Yles journalister runtom i landet fungerar som nyhetsmentorer. I år deltar också nyhetsskoleelever som kommunicerar via teckenspråk eller som har ett funktionshinder.

Nyhetsskoledagen kan följas på webben på svenska.yle.fi/nyhetsskolan och på instagram #nyhetsskolan.

Höjdpunkterna från Nyhetsskoledagen finns på Facebook, Instagram och Twitter #uutisluokka #nyhetsskolan

För mera information:
Koordinator för Yle Nyhetsskolan, Mirjam Heir, tfn 050 526 6790
Producent, Hanna Visala, Yle Uutisluokka, Yles nyhets- och aktualitetsverksamhet tfn. 040 710 0898
Ansvarig producent, Petri Kejonen, Yles nyhets- och aktualitetsverksamhet,tfn 040 7544515